Vallen, een plaag en een dagelijks risico voor kwetsbare en geïsoleerde ouderen

Vallen komt vaak voor bij ouderen, maar kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Hier zijn enkele verklaringen.
Bejaarde die is gevallen zonder armband Dcare

Valpartijen komen vaak voor bij ouderen, maar vormen ook een reëel gevaar vanwege de soms dramatische gevolgen ervan. Het is dan ook van essentieel belang het bewustzijn hierover te vergroten.


Vallen komt vaak voor bij ouderen, maar het kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid en levenskwaliteit, vooral als ze alleen wonen. Volgens statistieken vande Wereldgezondheidsorganisatie valt jaarlijks ongeveer een derde van de mensen boven de 65, en dit cijfer stijgt tot 50% voor mensen boven de 80. Vallen is de belangrijkste oorzaak van letsel en ziekenhuisopname bij ouderen, en het kan ook psychologische gevolgen hebben, zoals de angst om opnieuw te vallen.

Veel voorkomende oorzaken en gevolgen van vallen

Het risico om te vallen bij ouderen kan worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder verminderde spierkracht en evenwicht, gezichtsproblemen, problemen met lopen en de bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Vallen kan op elk moment gebeuren, maar komt vaker voor 's nachts of in de vroege ochtend, wanneer ouderen nog slaperig zijn of opstaan om naar het toilet te gaan.


De gevolgen van een val kunnen ernstig zijn en fysieke verwondingen omvatten zoals breuken, kneuzingen, verstuikingen, ontwrichtingen en snijwonden. Deze verwondingen kunnen leiden tot langdurige ziekenhuisopname, fysieke revalidatie en tijdelijke of permanente invaliditeit. Senioren die vallen kunnen ook een angst ontwikkelen om opnieuw te vallen, wat hun mobiliteit en vermogen om activiteiten van het dagelijks leven uit te voeren, zoals boodschappen doen of uitgaan voor recreatie, kan beperken. De gevolgen van een val kunnen ook gevolgen hebben voor de levenskwaliteit van ouderen. Senioren die vallen kunnen zich meer sociaal geïsoleerd voelen, omdat ze bang zijn om naar buiten te gaan en mensen te ontmoeten uit angst om opnieuw te vallen. Dit isolement kan gevolgen hebben voor hun geestelijk welzijn, waardoor ze een groter risico lopen op depressie en angst.

Voorkomen of genezen?

Er zijn verschillende maatregelen die ouderen kunnen nemen om vallen te voorkomen en het risico te verminderen. Regelmatige bewegingsprogramma's kunnen helpen de spieren te versterken en het evenwicht te verbeteren, wat het risico op vallen kan verminderen. Zorgverleners kunnen ook helpen door het valrisico van patiënten te beoordelen en advies te geven over aanpassingen in de woonomgeving om deze veiliger te maken. Deze aanpassingen kunnen bestaan uit antislipmatten, leuningen, steungrepen, fellere verlichting en het verwijderen van obstakels in gangen.

Een zeer goed alternatief zijn moderne innovatieve oplossingen zoals de Dcare-oplossing. Deze oplossing is bijzonder geschikt voor alleenstaanden die thuis willen blijven wonen en maakt het mogelijk om snel en automatisch geselecteerde mantelzorgers te waarschuwen die bij een val snel kunnen ingrijpen en de gevolgen, zowel psychisch als fysiek, kunnen beperken. Dankzij deze oplossingen kunnen senioren dus langer thuis en onafhankelijk blijven, waardoor hun opname in een gespecialiseerde instelling wordt uitgesteld. In het geval dat opname in een instelling onvermijdelijk is, zorgen deze oplossingen ook voor de duurzaamheid van de ontvangen zorg door het personeel in staat te stellen snel op te treden bij elk incident en zonder de noodzaak van talrijke opdringerige en inefficiënte apparaten.

De snelheid en de kwaliteit van de zorg zijn dus essentieel

Kortom, vallen is een veel voorkomende gebeurtenis bij ouderen, die niet altijd kan worden voorkomen. De gevolgen ervan voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid of hun levenskwaliteit kunnen echter worden beperkt wanneer ze snel en doeltreffend worden aangepakt.


Bronnen: WHO - educationsante.be

Share :

Ons laatste nieuws

Dank u voor uw inschrijving!

Nieuws binnenkort in uw mailbox.